HTML

Fesztivál helyszín

Budapesti Szlovák Intézet Rákóczi út 15, 1088 Budapest

2009. március 18-19.

A fesztivál két napján a repülés iránt érdeklődők a budapesti Szlovák Intézetben nézhetnek dokumentum, rövid-, és játékfilmeket a témával kapcsolatban.

Támogatók

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

Nemzetközi Repülőfilm Fesztivál

A repülés szelleme

2009.02.24. 13:25 rep

Adrenaline & Turbulence

Címkék: vitorlázórepülés ejtőernyő

Dokumentumfilm, 50 perc, angol – magyar felirattal
Rendező: Kollmann András

 

 


 

 

 

 

 

 


“A siklóernyős műrepülés számomra három dimenziós tánc. Amikor sebességet gyűjtök egy manőverhez, akkor életem legtudatosabb és legszebb pillanatait élem át. Ilyenkor a testem és a gondolataim teljes összhangban vannak” – vallja az Adrenaline and Turbulence című 50 perces dokumentumfilm egyik hőse, Kézi Gábor. A történet két magyar fiatalember, Takáts Pál és Kézi Gábor történetén keresztül ábrázol egy extrémsport szubkultúrát, a siklóernyős műrepülést. Ma világklasszisok ebben a sportágban, pedig Magyarországon nincsenek jó feltételek - kevés a gyakorlóhely és az extrém sportágakkal csak a baleset rovatban foglakozik a sajtó. A két srác 2002-ben kezdett ernyőzni. Ahogy a legtöbb kezdő pilóta, ők is bekattantak; állandóan a repülésen járt a fejük. Az interneten ráakadtak műrepülő videókra, innen aztán nem volt megállás. A manőverek elsajátítását Magyarországon kezdték, az 50-60 méter magas próbálgatták lélegzetelállító trükköket. A hazai adottságokat hamar szűkösnek találták, 2004 nyarán már az osztrák Alpokban csiszolták tudásukat.2005-ben beneveztek az első versenyre; ahol persze utolsók lettek. A siklóernyős műrepülés két alapító atyja, a spanyol Raul és Felix Rodriguez szárnya alá vette a két fiatalembert. Egy év múlva azonban megromlott a viszony. Pál és Gábor ugyanis 2006 nyarán nagyon közel került ahhoz, hogy a világbajnok spanyolok fejéről lehúzzák a koronát. A következő évben az új generáció és az alapító atyák kőkeményen összecsaptak. Amikor Takáts Pál 2007 őszén megnyerte a világkupát, trófeával a kezében csak annyit mondott: „soha nem is álmodtam arról, hogy egyszer a dobogó tetejére állok”. Az angol nyelvű dokumentumfilm a tehetség kibontakozását vizsgálja.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://repulesszelleme.blog.hu/api/trackback/id/tr31962911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jetstream 2009.03.02. 11:52:06

Én láttam premier előtt és szeretném még másoknak is megmutatni. Mikor és hol fogják még adni vagy hol tudom megvásárolni DVD-n?

Jetstream 2009.03.02. 11:54:47

Jó, hülye vagyok, észrevettem az oldalsávot :)
süti beállítások módosítása